Cum să îți întreții computerul personal | Depanero

Cum să îți întreții computerul personal

Cum să îți întreții computerul personal

Durata medie de viață a unui computer este de 5-6 ani. Cei care nu cumpără o unitate nouă periodic pentru că a apărut ceva mai bun pe piață cu siguranță îi mai fac upgrade-uri celei pe care o au din când în când. Mai adaugă, spre exemplu, plăcuțe RAM, schimbă procesorul dacă e compatibil cu placa de bază existentă, sau pe ambele în cazul în care vor un procesor mai bun care nu e compatibil cu placa de bază existentă.  

Spre deosebire de laptopuri, pe care tindem să le schimbăm mai des, computerele desktop sunt mai durabile și mai versatile, în sensul că li se poate îmbunătăți performanța mult mai ușor, iar dacă sunt îngrijite corespunzător le poate fi prelungită și durata de viață. Pentru că știm ce rol important joacă computerul personal în viața fiecăruia dintre noi, astăzi vom aborda subiectul întreținerii lui corecte, astfel încât să ajungă cât mai rar în service și să te poți bucura cât mai mult timp de el..


Pasul 1: Curăță tastatura și monitorul

Nu-ți trebuie decât o lavetă curată (preferabil din microfibră, care să nu lase scame) și un spray special pentru curățat ecrane. În cazul în care nu ai mai curățat tastatura demult, e posibil să se fi adunat praf și firimituri sub taste. Le poți scoate una câte una ca să cureți mai bine ce e sub și între ele. La nevoie, folosește un spray cu aer comprimat- va funcționa de minune atât în cazul tastaturii, cât și al mouse-ului.


Pasul 2: Schimbă filtrele de praf

Dacă ai ales să pui filtre de praf la ventilatoarele care trag aer în unitate, schimbă-le regulat. Dacă nu ai folosit încă astfel de filtre, poate fi momentul oportun pentru a le adăuga pe lista de cumpărături. Nu de alta, dar îți vor ușura considerabil munca de curățare a interiorului computerului.


Pasul 3: Ocupă-te de interior

Deschide carcasa și curăță interiorul de praf cu spray-ul cu aer comprimat. Curăță și filtrele normale, dar și partea interioară a carcasei și „aripioarele” ventilatoarelor cu aer comprimat și folosește laveta din microfibră pentru a strânge reziduurile care s-au acumulat.


Dacă știi cum să reinstalezi tot ce e în interiorul PC-ului, intră mai adânc

Dacă ți-ai făcut singur computerul sau măcar i-ai adus câteva îmbunătățiri de-a lungul anilor, atunci probabil știi cam ce e înăuntru și cum trebuie dezasamblate și reasamblate toate cablurile și componentele. În cazul în care te pricepi la partea asta, fă un „deep cleaning” computerului tău: scoate toate componentele și pune-le pe un material curat, care să nu atragă energie statică. Ia-le pe rând și curăță-le de praf cu spray-ul cu aer comprimat. Dacă procesorul tău are un cooler, mare atenție: e foarte posibil să-ți trebuiască pastă termoconductoare pentru a-l atașa înapoi după ce îl cureți.


Pasul 5: Folosește un prelungitor cu protecție la supratensiune

Se întâmplă destul de des să existe fluctuații de tensiune în rețeaua electrică. Uneori, aceste fluctuații pot duce la daune materiale, indiferent de echipamentul electronic despre care vorbim. Dacă vrei să îți iei măsuri de precauție împotriva unor astfel de incidente neplăcute, îți recomandăm să folosești priza unui prelungitor cu protecție la supratensiune pentru a PC-ul tău.

Cam cât de des ar trebui să treci prin tot acest proces? Măcar de două ori pe an în cazul unității și măcar lunar în cazul monitorului și al tastaturii. Depunerile de praf fac mult rău unui computer: pe lângă faptul că îi încetinesc procesele, contribuie și la supraîncălzirea tuturor componentelor, ceea ce le vulnerabilizează în timp. Asigură-te că PC-ul tău este corect ventilat tot timpul și lasă suficient spațiu în jurul unității, astfel încât ventilatoarele să aibă de unde să-și tragă aerul. Dacă întâmpini probleme legate de hardware, știi unde ne găsești. La fel și dacă nu te încumeți să-ți faci singur un „deep cleaning” precum cel descris mai sus.

Distribuie Articol

ALTE ARTICOLE RELEVANTE