Ce efecte nocive poate avea dormitul cu telefonul aproape? | Depanero

Ce efecte nocive poate avea dormitul cu telefonul aproape?


Ce efecte nocive poate avea dormitul cu telefonul aproape?

Telefonul este dispozitivul cu un mare impact social și cognitiv. El ne poate scoate din impasuri în care nu suntem stăpâni pe o informație, iar în mai puțin de 1 minut să fim la curent cu întregul conținut de pe Wikipedia, ne ține conectați social, dar totodatăne poate fi aliat în situațiile neplăcute cu ceilalți, simulând că avem de răspuns la un apel sau mesaj, definiția modernă de a fi salvat de clopoțel.

Fiind atât de prompt și la curent cu nevoile noastre, telefonul a fost numit în mod controversat ca fiind extensia minții noastre, de aceea este important să cunoaștem și aspectele mai puțin plăcute ale utilizării acestuia.

Pentru că ne pasă de tine și de dispozitivul tău, ne-am documentat pe acest subiect și am descoperit câteva motive pentru care nu este bine ca telefonul tău să fie prezent în rutina ta dinainte de somn. Așadar, de ce nu e recomandat să dormi cu telefonul lângă tine?

Creierul tău secretă dopamine într-un moment nepotrivit.

Te vei întreba de ce există un moment când creierul nostru nu are nevoie de dopamine, hormonul fericirii.

Odată ce ai deblocat telefonul, vezi notificările de pe WhatsApp, Facebook, Instagram sau orice aplicație pe care o folosești zi de zi.

Creierul nostru este obișnuit să își ia o doză de satisfacție exprimată în dopamină de fiecare dată când deschidem notificările și vedem ce mesaj am primit, cine ne-a dat like la postare, cu cine avem match pe Tinder sau, pur și simplu, când “scrollam” pe TikTok.

Dopamina fiind atât de ușor de obținut din niște simple gesturi, creează un risc de dependență care ne ține creierul activat și stimulat, ceea ce ne poate amâna cu mult ora de somn.

Lumina albastră

Lumina de la telefon la care ne expunem înainte de culcare se numește lumina albastră. Ea poate să interfereze cu producerea de melatonină, aceasta fiind numită și hormonul somnului sau întunericului. Întunericul stimulează sinteza acestui hormon, în timp ce lumina o sistează. În lipsa secreției normale a acestui hormon, este afectat ritmul circadian, adică ritmul somn-veghe și, prin urmare, și calitatea somnului. Practic, creierul nostru este păcălit că încă este lumină afară și este menținut într-o stare de vigilență. 

Îmbătrânirea prematură a pielii

Așa cum menționam mai sus, utilizarea telefonului are un efect antagonist asupra secreției normale de melatonină. Ce ar trebui să mai știi despre acest hormon este că nu acționează doar asupra activității noastre neurologice în timpul somnului, ci  participă și la repararea țesutului pielii pe timp de noapte, după ce pe timpul zilei a fost supusă radiațiilor UV, condițiilor meteorologice agresive sau factorilor stresanți, precum poluarea, care eliberează radicalii liberi. 

Atunci când cantitatea de melatonină nu este suficientă, intră în scenă un hormon inamic ei, cortizolul, sau hormonul stresului, care în timp poate afecta ireversibil integritatea pielii, adică suplețea, strălucirea si fermitatea ei, lăsând loc inflamației si ridurilor.

Undele electromagnetice

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, exista câteva efecte secundare observate pe termen scurt. Observarea efectelor pe termen lung este încă în desfășurare.

Creșterea temperaturii corpului este observabilă în urma utilizării telefonului, deoarece energia emisa de telefon este absorbită de țesuturile superficiale ale corpului nostru.

In momentul de față, se efectuează teste pe termen lung ale activității electrice cerebrale, ritmului cardiac sau de somn. Se recomandă poziționarea telefonului la 30-40 cm față de noi pentru o absorbție redusă a undelor electromagnetice si stingerea dispozitivului sau setarea pe modul avion pe timp de noapte.

P.S.: Telefonul tău nu ți-a spus, dar am aflat că seara are nevoie de puțin spatiu în relația cu tine. A sunat să își facă o programare la noi în avans, dar i-am zis că te convingem că e bine să mai luați cate o pauză din când în când, e mai intens așa.

Distribuie Articol

ALTE ARTICOLE RELEVANTE