Ce înseamnă o casă inteligentă | Depanero

Ce înseamnă o casă inteligentă

casa-inteligenta

Ce înseamnă o casă inteligentă

Probabil ai auzit de 5G până acum. Ei bine, dincolo de-a avea o viteză mai mare la internet, 5G presupune și că vor fi mai multe dispozitive conectate la internet. Vor fi mai multe ca niciodată, de la mașini la senzori din oraș și până la semafoare. Însă, în caz particular, casele inteligente se vor dezvolta accelerat. Încă din prezent îți poți face una. Ca să-ți fie mai ușor, ai mai jos un scurt ghid cu ce înseamnă acum și ce va însemna în viitor o casă inteligentă.

Înainte de toate, conectivitatea smart înseamnă în prezent să ai o conexiune la internet. Dar, evident, o casă per total nu poate fi pusă online. Spre bucuria multora! Așa că e pusă pas cu pas, componentă cu componentă. Primul gadget pentru o astfel de locuință e becul inteligent. Acesta poate fi controlat prin telefon, poate asculta comenzi vocale și poate regla intensitatea luminii automat, fără vreo intervenție din partea utilizatorului. Mai mult, unele modele au chiar boxe integrate şi pot reda melodii de pe telefonul tău. Să asculţi muzică la bec, ce spui despre asta?

Pasul doi e cu prize inteligente. Acestea pot fi oprite din telefon, pot fi controlate de la distanță și pot gestiona mai bine consumul de energie electrică. Urmează un televizor inteligent, care ajută în construirea unei astfel de locuințe. Cele mai noi modele au ajuns un fel de hub pentru celelalte gadgeturi smart din locuință. Beneficiază de asistenți digitali care pot primi comenzi vocale și, astfel, poți comanda prin televizor activarea becului din bucătărie, pornirea cuptorului sau monitorizarea mașinii de spălat. Smart, nu?

Că tot am zis de mașina de spălat, la fel de important într-o casă inteligentă e ca echipamentele electrocasnice să fie inteligente. Nu pentru că au simţul umorului, ci pentru că îţi fac realmente viaţa mai uşoară. În primul rând, pot fi monitorizate prin telefon. Poți afla astfel când a terminat mașina de spălat, la ce temperatură funcționează cuptorul, ce alimente ai în frigider și unele electrocasnice pot chiar să plaseze comenzi online. De exemplu, frigiderul poate comanda de la magazin lapte, ouă sau apă.

Toate acestea trebuie însă monitorizate ca să fie și să fii în siguranță. Și aici apar două nevoi. În primul rând, o soluție de securitate cibernetică. Un hub ca un router care controlează tot ce trece prin internet, către casă, care să fie capabil să oprească virușii și alte amenințări. Apoi, camerele video inteligente și senzorii de mișcare. Datele ar fi centralizate tot pe telefon, ca să vezi ce se întâmplă acasă și de la distanță. O casă smart şi goală tot o casă goală e.

Viitorul ne rezervă câteva surprize interesante, cum ar fi ușile deschise cu amprenta sau cu autentificare facială și casa care ne recunoaște când revenim de la muncă. Astfel, ușa poate avea o cameră 3D integrată, care ne scanează fața. Când punem mâna pe clanța ușii, aceasta face o scanare automată a amprentei. Chiar și fără cheie, această casă a viitorului poate fi foarte sigură.

Într-o locuință cu mai mulți membri, fiecare poate fi înregistrat și să fie recunoscut când ajunge. Și, astfel, casa să se adapteze acestuia. De exemplu, din motive de siguranţă, copilul preșcolar al familiei nu are voie la aragaz. Casa știe cine e și, dacă încearcă să pornească aragazul, gazul va fi automat tăiat. Sau poate o rudă mai îndepărtată n-are voie să umble în dulapuri. La fel, casa o va recunoaște și îi va limita accesul.

Casa inteligentă va fi despre confort, siguranță și personalizare. Nu-i aşa că acum îţi este mai clar ce implică?

Distribuie Articol

ALTE ARTICOLE RELEVANTE