Ce trebuie să știi despre tehnologia 5G | Depanero

Ce TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE TEHNOLOGIA 5G

tehnologia-5g

Ce trebuie să știi despre tehnologia 5G

Nu mai e o noutate când auzi de o tehnologie nou lansată. Se întâmplă frecvent și suntem din ce în ce mai deschiși să le primim. 

A fost 2G, 3G, 4G și acum vine 5G. Aceasta reprezintă a cincea generație de tehnologie wireless, superioară celei 4G, care este deja pe val în străinătate. 


De ce este important 5G-ul? 

Pentru că, în viitorul apropiat, casele și mașinile inteligente, pe lângă telefoanele mobile și computere, vor deveni din ce în ce mai importante. Așadar, rețeaua mobilă va trebui să țină pasul și să permită comunicarea eficientă între aceste elemente. 

Operatorii elvețieni sunt lideri în acest segment și au făcut disponibilă această tehnologie în 217 orașe din țară. Americanii au implementat internetul viitorului în 21 de orașe, Coreea de Sud în 16 orașe, iar cei din Australia doar în 10. În România, acoperirea 5G este disponibilă în București, Cluj-Napoca și Iași, însă este destul de limitată momentan. 

Telefoanele care suportă conexiunea 5G abia au început să apară și nu au un preț accesibil tuturor. Se preconizează că până în 2025 tehnologia va fi disponibilă pe tot teritoriul României și mult mai accesibilă în ceea ce privește device-urile care vor suporta viteza 5G.


Ce face mai exact 5G-ul? 

La scară mare, această tehnologie va permite caselor și mașinilor inteligente să comunice cu telefonul tău. Mai mult, te poți gândi chiar și la o misiune de salvare operată de un roi de drone care comunică între ele prin tehnologia 5G. Sună Sci-Fi, nu?

Imaginează-ți ce se întâmplă dacă mașina primește informația cu o fracțiune de secundă mai târziu și nu va putea să frâneze la timp. Ca să nu mai vorbim de jocurile online unde timpul te răspuns este absolut necesar pentru a câștiga. 

La o scară mai mică, îi avem pe cei pasionați de jocuri, care vor experimenta mai puține întârzieri de conexiune sau deloc. Jocurile de pe telefon vor ajunge să aibă reacții instante și nu va mai trebui să aștepți, ca până acum, să se încarce. 

Va fi o plăcere să ai un apel video cu cineva, întrucât acestea se vor încărca mult mai rapind, iar calitatea lor video și audio va fi mult mai bună. O să poți spune că ești la o aruncătură de băț de prieteni sau familie. 

Dacă te numeri printe cei pasionați de filme și seriale, care s-ar uita la ele oriunde s-ar afla, atunci tehnologia 5G va fi cel mai bun prieten al tău. Viteza de transfer de date este de așteptat să fie de 100 de ori mai mare decât 4G și va ajunge la un record de 12 Gbps. Așadar, fișierele video se vor încărca aproape instant odată ce viteza 5G se va extinde. 

De asemenea, vor apărea schimbări și în ceea ce privește modul în care telefonul sau smartwatch-ul îți vor monitoriza starea de sănătate. Device-ul tău ar trebui să poată transmite în timp real informație și să alerteze serviciul de urgență în caz de nevoie. 

În concluzie, ne îndreptăm din ce în ce mai mult către dispozitivele mobile și consumăm foarte multă informație în fiecare zi. Așadar, trecerea către conexiunea 5G este mai mult decât necesară pentru a putea accesa informațiile dorite. Momentan, îți poți păstra liniștit telefonul mobil. Dar să nu te miri când, peste câțiva ani, internetul de pe telefon va fi mai rapid decât cel de pe computer. 

Distribuie Articol

ALTE ARTICOLE RELEVANTE