5 alternative gratuite la programe din suita Adobe | Depanero

5 alternative gratuite la programe din suita Adobe

5 alternative gratuite la programe din suita Adobe

Cu siguranță ai vrut să te apuci să înveți Photoshop la un moment dat, însă te-a dat înapoi prețul programului. În acest caz, probabil ai aflat că Lightroom e mai ușor de folosit, mai ales dacă nu vrei să faci lucruri spectaculoase, ci doar să înfrumusețezi câteva poze făcute cu DSLR-ul. Și ai văzut că și el e pe bani. De fapt toate aplicațiile din Creative Cloud (suita Adobe) sunt pe bază de abonament- unul cu un preț destul de piperat, care nu justifică investiția dacă nu le folosești frecvent. Dacă vrei să te „joci” puțin cu aceste aplicații sau ai nevoie de ele pentru diverse proiecte personale, ei bine, astăzi îți prezentăm 5 alternative gratuite la cele mai populare programe din suita Adobe.

1. Darktable

O alternativă la Lightroom, Darktable este un program open source pentru editarea fotografiilor raw. Ce e interesant la el este că developerii care au lucrat și lucrează la el sunt și pasionați de fotografie, așa că înțeleg atât provocările cu care se confruntă fotografii, cât și nevoile și au dezvoltat Darktable ca pe un program de la fotografi, pentru fotografi. Dacă îți dorești neapărat să lucrezi „ca-n Photoshop”, există o alternativă și pentru asta: încearcă Photopea. E un program de editare foto online la fel de complicat ca Photoshop- enjoy!. 

2. DaVinci Resolve 17

În loc de Adobe Premiere sau After Effects poți folosi DaVinci Resolve 17, care este varianta gratuită a programului (DaVinci Resolve Studio e varianta premium). Programul are multe lucruri cu care să se laude: în primul rând, e cea mai populară soluție de editare, adăugat efecte vizuale, motion graphics și postproducție audio folosită la Hollywood. Este compatibil cu Mac, Windows și Linux și are o mulțime de funcții și efecte profesionale pe care le poți folosi ca să-ți transformi clipurile video în cea mai bună versiune a lor. Cu atât mai mult dacă ești streamer sau vlogger. 

3. Inkscape

Dacă ești pasionat de design grafic, atunci Inkscape e pentru tine. Este, practic, alternativa gratuită la Adobe Illustrator. Îl poți folosi ca să creezi ilustrații, logo-uri, animații, vectori și orice altceva îți trece prin minte. Dacă vrei să vezi ce poate să facă, îți lăsăm aici o galerie cu creațiile utilizatorilor Inkscape. 

4. Scribus

Pentru cei care se ocupă cu așezarea în pagină și designul broșurilor, al revistelor, ziarelor sau cărților, Scribus poate înlocui cu succes Adobe InDesign. Cu o interfață prietenoasă cu utilizatorul și funcții profesionale dedicate publicării, Scribus oferă instrumente de creare a vectorilor, suport pentru orice tip de culoare pentru print (CYMK, culori solide, managementul profilurilor ICC) și opțiuni versatile de creare a documentelor în format PDF. Dacă vrei să vezi cum arată lucrările făcute cu Scribus și să-i explorezi puțin dimensiunea practică, ai aici o arhivă în care utilizatorii și-au încărcat creațiile. 

5. Figma

Dacă lucrezi în UX/UI design, în loc de Adobe XD poți folosi Figma. Figma te ajută să creezi prototipuri interactive de website-uri, aplicații sau landing pages, cu animații smart și overlay-uri dinamice care dau un feeling profesional și realist proiectelor tale- toate astea într-un mod simplu și intuitiv. Dacă ești începător și urmărești conturi de socializare sau bloguri ale specialiștilor în UI/UX, Figma e o platformă ideală în care să pui în aplicare ceea ce ai văzut și ai citit. Explorează și pagina dedicată comunității de pe site-ul Figma: găsești acolo resurse utile, template-uri și elemente de design gratuite, plugin-uri recomandate care să-ți ușureze munca, dar și masterclass-uri și use case-uri care să te ajute să evoluezi în direcția potrivită. 

Distribuie Articol

ALTE ARTICOLE RELEVANTE